Vesille venosen mieli

Lemmikkieläinten aihettaman harrastusajan puutteen takia RC-hommat eivät ole vieläkään oikein edistyneet. Lähinnä ajattelin, että kotipihalla voisi ajella monsterilla silloin kun on vähän sopivaa pakkaslunta. Tämä johti siihen että joulunpyhinä kaivoin laatikosta laparenkaat ja rupesin sovittelemaan niitä Stampedeen.

Takavetoauton kanssa en lähde talvella kikkailemaan. Onhan Facebookissa näkynyt kuvia, missä eteen on asennettu pienet sukset. Luulen että neliveto selviäisi kuitenkin paremmin tällaisesta.

Stampeden sisään ei normaaliajossa tule kovin älyttömästi roskaa ja hiekkaa varsinkin verrattuna todella helposti sotkeentuvaan Slashiin. Nyt lumen lentäessä täytyy kuitenkin viritellä Dusty Motorsin suojapussi tekniikan ympärille. Havaitsin että olin kiinnittänyt huolimattomasti sen kiinnitykseen tarkoitetut Velcro-tarrat. Revin tarrat irti ja pesin Stampeden kunnolla, kun muutenkin se tuntui olevan sekä kurainen että sisäradalta peräisin olevan pölyn peitossa. Muistelin kyllä että olisin auton viime käytön yhteydessä puhdistanut, mutta ehkä olin tehnyt sen huolettomasti.

Muc-Off polkupyöränpuhdistusainetta oli tullut jossain vaiheessa hankittua

Sovelsin nyt erittäin varovasti Muc-Off-puhdistusainetta likaisiin kohtiin, varoen elektroniikkaa. Aine sai vaikuttaa n. viisi minuuttia ja sitten hankasin lian pois mikrokuituliinalla. Lopuksi varovainen “virutus” RC-hommiin hankitulla keltaisella suihepullolla, jota viime aikoina on käytetty aivan muihin tarkoituksiin. No RC-tiskiharjani olen saanut pitää eikä sillä ole tiskattu uuninpeltejä joulukinkun paiston jälkeen. Tämän puhdistusvaiheen jälkeen kuivasin auton paineilmalla ja laitoin jälleen myös WD-40-spraytä asiaankuuluvasti, ja vielä paineilmaa perään. Ei auto enää uudelta näytä, mutta on nyt paljon puhtaampi kuitenkin.

Velcro-tarrojen leikkely ja liimaus meni yhtä pientä pätkää lukuunottamatta hyvin. Velcro harmittavasti loppui ja täytyy tuohon epäonnistuneeseen osaan soveltaa jämäpaloja. Kyseistä teippiähän pitää jokaisella muusikollakin olla, jos pedaalilautoja aikoo käyttää.

Teippihommista puheenollen. RC-autojen vanteissa on useimmiten kaksi tuuletusreikää. Niistä voi mennä vettä ikävästi renkaiden sisään ja foamit menevät pilalle. Virallinen epistola asiasta on tämä:

Jotenkin mieluummin jätän lähtökohtaisesti päästämättä vettä sisään, vaikka löytyisi hyvä naskalikin reikien tekemiseksi. Näissä laparenkaissa tämä tietysti on tosi tärkeää, kun lumessa kahlataan. Teippasin reiät eilen sähköteipillä ja tulin toisiin ajatuksiin eli vaihdoin sähköteipin palaset tänään roudarinteippiin. Amerikkalaiset harrastajat suosittelevat Gorilla Tapea lähes kaikkeen. Ehkä niitä on eri versioita. Se Gorilla Tape mitä itse olen hankkinut, ei pidä oikein julistettakaan seinällä. No tässä sovelluksessa sähköteippiä varmaan käytetään yleisimmin, mutta vanhaan tuttuun ja luotettuun roudarinteippiin kuitenkin päädyin.

Vanteissa olevat reiät ovat aika minimaalisia.

Renkaiden tasapainon tarkkailuun on muutama konsti. Ensinnäkin tarkan kirjevaa’an avulla voi punnita samanlaisten renkaiden painon. Eroa ei saisi kauheasti olla eikä olekaan, alle viisi grammaa tyypillisesti. Lisäksi varsinaiseen tasapainottamiseen on kätevä työkalu:

Kelpaisiko teille koronarokotus?

Työkalua on haukuttu, ettei sen laakerointi toimi isompien renkaiden kanssa. Nyt sanon että kyllä toimii tosi hyvin, rengas pyörii siinä hyvinkin minuutin kun antaa alkuvauhdin. Pieni huojuminen kuuluu kai asiaan tai sitten en käytä työkalua oikein. Joka tapauksessa nämä laparenkaat näyttävät olevan tasapainossa, kuten toki pitääkin. Sitten kun renkaan vauhti hiipuu niin se pysähtyy tasaisesti eikä jää keikkumaan pitkään kahden painopisteen välillä. Jos renkaita tarvitsee tasapainottaa, niin esim. eräänlaista savenkaltaista materiaalia voi hyödyntää. Tämän työkalun mukana tuli pussukka sellaista. Ei hajuakaan mistä sitä saa lisää sitten kun loppuu.

Renkaan kiinnitystapa falskaa, täytyy opiskella asiaa lisää ensi kerraksi.

Näiden valmistelujen kautta ajattelin näitä lumessa-ajosessioita järjestää. Saa nähdä mitä siitä käytännössä tulee, vai tuleeko mitään.

On lukuisia muitakin hankkeita ollut RC-rintamalla, syksystä lähtien eivät vain ole edenneet. Slashiin on punaiset tukivarret ja punaista alumiiniosaa odottamassa. Mutta leikitään nyt tämän Stampeden kanssa näin talvella, sikäli kuin tässä ehtii.

TK

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *