Vanhat kamat kiertoon ja uutta tilalle

Työhommissa on ollut älyttömän tiukkaa ja ihan tässä uudenvuodenaattona piti suorittaa suuri tarkkuudeltaan vaativa tuotantourakka. Tämän jälkeen meillä kävi mukava kyllä vieraita ja tämän jälkeen tajusin, että nythän on hyvä aika hipsiä kellariin RC-harrastuksen pariin.

Ensin ajattelin että pistetään nyt vanhat kamat myyntiin, etteivät turhaan vie hyllytilaa.

Slashista purin ääniominaisuudet pois jo joskus alkukesästä. Moottorin äänet olivat kyllä jylhän voimakkaat, mutta melkoisen keinotekoinen olo oli äänet päällä kaasutellessa. Toisia nuo voisivat kuitenkin viehättää. No laitoin uuden ilmoituksen ja laskin hintapyynnön 45 euroon.

Se mikä noissa äänissä on ihan viehättävää, on että mökää riittää ja auton koppa tuntuu tärisevän niiden myötä. Kuitenkin niihin kyllästyy viidessä minuutissa. Eivät mielestäni pienoisrautateidenkaan ääniä jaksa rajattomasti kuunnella, tulivat ne sitten veturista tai maisemaan kätketyistä kaiuttimista.

Kesällä vaihdoin Slashin vakion Traxxas VXL-3S-nopeudensäätimen ja Velineon 3500-moottorin paljon parempaan Hobbywingin comboon. Tuo paukahti myyntiin nyt myös.

Erikoisuutena nopeudensäätimessä on 2 JST-ulostuloa, joista toista on käytetty ääniominaisuuteen. No kaupassahan nämä combot maksavat törkeästi, yli 150 euroa. En oikeastaan käsitä, miksi kukaan haluaisi tällaista erikseen ostaa. Uuden auton mukanahan nämä tulevat vakio-osina. Yhdysvalloissa jengi hommaa hiiliharjallisella moottorilla varustettuja autoja ja Power Up-ohjelman mukaan voivat päivittää näihin Velineon-systeemeihin sitten. On se varmaan houkutteleva tarjous, mutta kun muitakin comboja saa jopa halvemmalla hinnalla. Tästä hintapyyntini on 50 euroa.

No sitten tartuin härkää sarvista ja riisuin Stampedesta vastaavat vermeet. Lähtötilanne näytti tältä:

Traxxasin nopeudensäätimen kanssa jäähdytystuuletin on ehdoton juttu, kuten toki muidenkin merkkien kanssa. Moottorin päällä on tarviketuuletin peräti kahdella propellilla varustettuna. Jäähdytysteho ei ole erityisen häävi koska kiinnitys/siiliosa ei pysy tukevasti moottoria vasten ja tuuletinten tehokaan ei ole kovin suuri. Saadakseni Traxxasin ja moottorin propelleille virtaa samasta JST-liittimestä piti tähän kolvata aika erikoinen kolmipäinen jakokaapeli. Viimeksi Hakkilassa ajellessa tuplapropelli muutaman kerran irtosi moottorin päältä ja roikkui sitten korin ulkopuolella, kunnes asia huomattiin.

Nopeudensäätimen akkujohtoon on kolvattu Traxxasin jännite- ja lämpötila-anturi (osanumero TRX6521). Tämän avulla saan Bluetoothin kautta kännykkäsovellukseen telemetriatietona nämä arvot. Vaatimuksena on TQi-radio, mutta mitään Telemetry expander-moduulia ei kylläkään tarvita tähän. Jänniteanturi kannattaa kolvata akkukaapeliin jolloin saa tiedon akun jännitetasosta ajokerran edetessä. LiPo-akut tykkäävät kyttyrää jos jännite laskee liikaa joten tästä on hyvä olla hälytys. Lämpötilaseuranta kuuluu lajiin itsestäänselvästi ja kiepauttamalla anturi moottorin ympärille saa tämänkin hoidettua. Lämpötilapyssyllä olen vertaillut lämpötiloja ja tarkkuus näyttäisi olevan OK. Tästä setistä ajattelin pyytää 60 euroa, kun on tuo toimiva anturi.

Lämpötila-anturi on alhaalla oikealla oleva lenkki. Plus-akunjohtoon on kiepitetty jänniteanturin johdin.

No miltä auto näyttää purettuna?

Muuten OK:lta, mutta vakioelektroniikkaa varten runkoon on valettu koroke ja kaksi ruuvin vastakappaletta. Näiden kanssa voisi elää, mutta helpompi vetää Dremelillä pois tällaiset esteet.

Työn jälki ei ole älyttömän siistiä, mutta piiloon nämä onneksi jäävät.

Rupesin mallailemaan uutta asennusta. Ensin piti kiinnittää alumiininen upgrade-version moottorikilpi, jonka irrotin Velineon-moottorista.

Moottorin akseli on 5 mm, joten tässä autossa pitää käyttää 5 mm / 32 DP pinjonirattaita.
Harjoittelen nyt käyttämään ruuvilukitetta metalli metallia vasten-asennuksissa. Toivottavasti ruuvit saa myös irti.

Korvaavat kamppeet mahtuvat oikein hyvin paikalleen mallailun mukaan. Vielä pitää tehdä varsinainen kiinnitys. ESC kiinnittyy hyvälaatuisella kaksipuolisella teipillä paikalleen ja moottori pysyy samalla konstilla kuin vakiovehjekin – siinäkin on alumiinisen moottorikilven myötä metalli vasten metallia, joten pitäisikö siinäkin käyttää ruuvilukitetta…

Tänään ehdin testaamaan että moottori pyörii. Jatkan huomenna dokumentointia.

Vuosi on ehtinyt vaihtua. Olkoon vuosi 2021 kaikille oikein mukava ja harrastuksentäyteinen!

TK

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *