Työpisteen organisointi ja työkalut

Omakotitalomme joka huoneessa on paljon tavaraa, mutta onneksi kellarista löytyi yksi käyttämätön nurkka, johon pienellä kulmapöydällä sai tehtyä työpisteen RC- ja yhtä hyvin pienoisrautatiehommia varten. Viihtyisyyttä tuo ankean betonilattian peittävä kumimatto. Seinille mahtuu hyllykkö pakkauksia, renkaita, kemikaaleja ym. varten ja varaosalokerikko. Lisäksi olen seinille ripustanut mm. toistaiseksi asentamattomia osia. Valaistus on tällä ikää tärkeä ja pöytälampun lisäksi vieressä on jalkalamppu.

Kovin kauheasti uusia elementtejä ei tähän konseptiin mahdu enää lisäämään.

Autoa on kätevä pitää pyörivän alustan päällä töitä tehdessä.

Robitronicin alusta ei ole optimaalinen 1:10 Short course- tai monsteriautoille, mutta tyhjää parempi.

Työkalujen suhteen pätee seuraava järjestelmä. Usein tarvittavia työkaluja säilytän pienessä työkalulaatikossa, jossa kulkevat myös ajossa tarvittavat klipsit ym. pientarvikkeet mukana.

Traxxasin vakiotyökalut mahtuvat hyvin näihin lokerikkoihin. Ylimpänä näkyy käteviä latausindikaattoreita ajoakkuja varten.

Yleisimmin tarvittavat työkalut ovat ehdottomasti 2.0 ja 2.5 millin kuusiokoloavaimet sekä rengasavain. 1.5 millin avainta tarvitsee satunnaisesti ja ura- tai ristipäämeisseleitä varsin harvoin.

Aina mukana kulkevat perustyökaut.

Ruuvimeisselini ovat kohtuullista tasoa, kaksimillinen alkaa vähän pyöristyä ja pitäisi hankkia laadukkaampia tilalle, esim. Hudy- tai MIP-merkkisiä. Rinnalla on kyllä parempilaatuisia Bahcon kärkipitimiä ja hyvälaatuisia kuusiokolokärkiä, mutta niiden geometriset ominaisuudet sattuvat olemaan sellaiset, että ruuvia tiukasti kiristettäessä terä helposti pyörähtää. Kuusiokoloruuvin kun saa siihen malliin että meisseli vain pyörii siinä, niin ei ole mikään mukava homma yrittää sitä irrottaa.

Jotain erikoistyökaluja tarvitaan kanssa, kuten avarrin (reamer) koritolppien reikien tekemiseen, laakerien tarkastusväline ja naskali renkaiden rei’ittämiseen. Jälkimmäinen kyllä oli vikahankinta. Pienellä poralla homma hoituisi melkein paremmin.

Näön iän myötä heikentyessä suurennuslasista on välillä hyötyä
Otsalamppu osaltaan auttaa tarkan työn tekemistä. Lisäksi on suurentava linssi, joka kyllä on todella epäkäytännöllinen käyttää.

Autojen radiolähettimet hyödyntävät AA-paristoja ja olisi tuhlausta käyttää kertakäyttöparistoja siihen tarkoitukseen. Käytän Vartan perustason akkuja tuohon tarkoitukseen. Otsalamppu käyttää samaa akkukokoa käytännön kätevyyssyistä, vaikka esim. 18650-akulliset otsalamput toki yleensäottaen ovat parempia.

Autoja korjatessa pitää purkaa lukemattomia erilaisia ruuveja, pikkuosia ja muuta vastaavaa. Täytyy olla järjestelmä, jonka avulla pysyy kärryillä autoa kootessa, jos ei osien järjestystä muista ulkoa. Magneettinen numeroitu lokerikko on ässä apuväline tässä.

Varaosat säilytän lokerikossa. Jos mukaan reissuun pitää ottaa varaosia, niin niille on oma kompakti lokerikkonsa olemassa.

Seinille mahtuu jonkun verran tarvikkeita ja asentamattomien osien myyntipakkauksia.

Nippusiteet, maalausmaskit, teipit, lexan-sakset ym. ovat määrätyillä paikoilla.
Asentamattomien osien varastoa. Etualan pussukassa on iso määrä eri valmistajien mainostarroja. RC-autoihin laitetaan usein paljon näkyviä tarroja ralliautotyyliin. Itse arvostan vähän huomaamattomampaa koristelua.

Autojen manuaalit, räjäytyskuvat ja muu dokumentaatio ovat omissa mapeissaan, jotka on kätevä ottaa mukaan ajoreissuille. Printattujen käyttöohjekirjojen sivut ovat muoveissa, jolloin pieni sadekaan ei haittaa ohjekirjojen referointia.

Autot kulkevat omissa muovilaatikoissaan. Mukana on aina myös tarvikelaatikko ohjaimia, työkaluja, akkuja ja muuta tarpeellista varten.

LiPo-akkuja tulee säilyttää turvallisella tavalla. Tähän tarkoitukseen on armeijan ammuslaatikko. En ole saanut aikaan poistaa kannen kumitiivistettä, joten kansi täytyy pitää raollaan. Palavat akut erittäin tiiviissä metallilaatikossa muodostaisivat räjähdysriskin.

Akkuja pitää säilyttää ylläpitojännitteessä ja tarkkailla niiden kuntoa säännöllisesti, tällöin niiden riskit on minimoitu.

Tyylikäs laatikko tuli joululahjaksi
Minulla on Traxxasin tuplalaturi, joka on kätevä Traxxas ID-liittimellisten akkujen kanssa. Täytyy tässä joku päivä kirjoitella tuosta Traxxasin filosofiasta, mikä siinä on hyvää ja mikä siinä jengiä ärsyttää. LiPo-akut täytyy ladata ja säilyttää erityisissä paloturvapusseissa.

Ihmisillä ehkä on RC-autoista käsitys, että ne ovat vain jonkinlaisia leluja. Kuitenkin jos tosissaan harrastaa niin siihen voi syventyä yhtä lailla kuin mihin tahansa muuhun aiheeseen. Täytyy myös panostaa työkaluihin ja muihin tarvikkeisiin. Oma paja on pieni mutta omaan tarpeeseen juuri sopiva.

Seuraava päivitys tulee varmasti lauantain ratapäivän jälkeen. Saan sinne apurin mukaan, joten videoitakin on mahdollisuus kuvata.

TK

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *