Tosimotoristi ajaa myös talvella

-näin sanottiin tanskalaisessa 70-luvun moottoripyöräoppaassa.

Kun nyt tässä sai itsestään irti hankkia vähän RC-laatuaikaa viikonloppuna, niin päätin saman tien suorittaa pienet ajelut tämän työpäivän jälkeen. Facebookissa oli puhetta nelivetokaluston mahdollisista ylikuumenemisongelmista talvellakin, kun on tekniikkaa lumelta suojaava kangaspussi ja 3S-akku käytössä. Ajattelin, että kokeillaan nyt itsekin tuota. Aikaisempi kokemus 2-kennoisilla akuilla on, että ei kyllä talvikeleillä meinaa kuumentua sitten millään.

Isompi ammuslaatikko palvelee akkujen säilytyksen lisäksi latauskotelona. Jos tulipalo syttyy, niin töpseli irti seinästä ja koko laatikko kannetaan pihalle.

Normaalisti isomman sulkemattoman laatikon sisällä on akkuja varten pienempi ammuslaatikko, josta on tiivisteet poistettu. Jos säilytyksen aikana tulee ongelmia, niin laatikko ei ole liian tiivis.

Kalusto ei vaatinut tänään etukäteissäätöä. Lauantaina olin laittanut laparenkaat Stempedeen ja katsonut kursorisesti, että säädöt ovat OK. Dusty Motors-merkkinen suojapussukka kiinnitetään Velcro-tarranauhalla auton runkoon. Käytin vihoviimeiset kotoa löytyneet Velcrot tämän fiksailuun.

Suojapussi taitaa olla valokuvan perusteella jo pesua vailla… ei saa pestä koneessa, vaan käsin pikkupyykkinä vain.

Rekrytoin 11-vuotiaan videokuvaajaksi, mutta hän innostuikin kovasti ajelemaan. Näiden hommien kiinnostavuus on hänelle vähän siinä ja siinä, mutta onhan itse ajelu loppumattoman siistiä kuitenkin.

Tässä hupaisa videokooste illan ajeluista, joissa riitti vaarallisia tilanteita, vauhtia ehkä verrattain vähemmän mutta hyvin auto jaksaa edetä lumessa 2S-akullakin. Sain laserlämpömittarilla niin alhaisia lukemia komponenteista että epäilin jo onko mittari kunnossa, mutta ulkolämpötilakin oli 10 pakkasasteen paikkeilla.

.

Varsinainen motivaatio ajelulle eli testaus 3-kennoisella akulla jäi tekemättä, koska todella harmillisesti isokokoisempaa akkua varten oleva akkupanta ei löytynyt mistään. Olen hyvin tarkka näistä RC-tavaroista, mutta tämän nyt olen sitten onnistunut hukkaamaan

Ajelut loppuivat jonkun kolarin seurauksena, kun moottori siirtyi ja pinjoniratas ei ottanut spurriin kiinni enää ollenkaan.

Raiskattu alkuperäiskori vaan kulkee edelleen mukana…

Suojapussi on kyllä ehdoton juttu näillä keleillä

Kuvasta ei kovin hyvin näy, mutta toki komponentteihin tulee vähän kosteutta.

Monsteri parka joutui varovaisen suihkuttelun kohteeksi ja sai hetken aikaa kuivatella itseään suihkutilan lattialla.

Luonnollisesti asiaan kuului lopuksi huolellinen puhdistus ja kuivaus paineilmalla – ja muoviosille vähän WD-40:stä perään. Laakerit eivät tällaisesta kuurista välttämättä tykkää…

Ulkokohtaisesti kaikki OK. Tämän päivän keleissä edessä oleva radiovastaanottimen kotelo sattui saamaan paljon lumipöllyä osakseen pussukasta huolimatta.

Tämän päivän kokemus oli, että haastavista keleistä huolimatta ajoaika oli noin 50 prosenttia käytetystä kokonaisajasta putsauksen ja mekaanikonhommien lisäksi, mikä olisi kesälläkin hyvä suoritus. Vielä kun tytärkin innostui ajelemaan ja kolareista huolimatta mikään ei rikkoutunut, niin kyllä kelpasi “prääsätä” etu- ja takapihalla. Luulen että seuraava tapaus RC-rintamalla tulee olemaan ratapäivä Hakkilassa, mahdollisimman pian…

TK

P.S. Ratasarjojen säännöt julkistettiin ja ne olivat asiasta mitään ymmärtämättömälle hyvin ymmärrettävät moottorispeksejä lukuunottamatta. Kyllä varmasti esim. 1:1 ralliautoilussakin säännöt ovat anaalisen tarkat. En silti tiedä, miksi sensorikaapelin johdotukset pitää erikseen määritellä. Ja mistähän tuollaiset moottorin millimetrispeksitkin oikein kaivaisi. No en ole näillä taidoilla kisoihin osallistumassa.

HARJATTOMAT SÄHKÖMOOTTORIT:
Harjattoman moottorin yleinen määritelmä:
a) Sekä sensoreilla että ilman olevat moottorit ovat sallittuja.
b) Moottori täytyy olla uudelleen rakennettavissa. Kuulalaakerit ovat sallittu.
c) Mikäli moottori toimii sensoreiden avulla:
Moottorin tulee käyttää kuusi nastaista JST ZH liitintä mallinumeroltaan ZHR-6 tai SZH-002T-P0.5, joka on sopiva 26-28 awg mitoitetuille johdoille.
Johdin järjestys tulee olla seuraava:
• Nasta #1: maapotentiaali
• Nasta #2: vaihe C
• Nasta #3: vaihe B
• Nasta #4: vaihe A
• Nasta #5: lämpötila-anturi, 10k termistori maapotentiaalin suhteen
• Nasta #6: + 5.0 VDC +/- 10%.
Yhteensopivan nopeudensäätimen täytyy käyttää kuusi nastaista JST:n naarasliitintä osanumeroltaan X-6B-ZR-SMX-TF (missä X merkitsee liittimen tyyppiä), tai vastaavaa.
Virtaliitin tulee olla selkeästi merkattuna kirjaimilla A, B, C.
• Kirjain A vaiheelle A
• Kirjain B vaiheelle B
• Kirjain C vaiheelle C
d) 05 kokoisen moottorin määritelmä:
Kannu:
Suurin sallittu halkaisija on 36,02 mm mitattuna kohdasta, joka antaa suurimman halkaisijan, juotoskorvakkeita tai johtoja ei mittauksessa oteta huomioon. Pienin sallittu halkaisija on 34,00 mm mitattuna kohdasta, joka antaa pienimmän halkaisijan, juotoskorvakkeita tai johtoja ei mittauksessa oteta huomioon. Suurin sallittu pituus on 53,00 mm mitattuna moottorin kiinnitys tasosta päädyn uloimmaiseen kohtaan, juotoskorvakkeita, johtoja tai valmistajan merkintöjä ei oteta huomioon. Pienin sallittu pituus on 50,00 mm mitattuna moottorin kiinnitys tasosta päädyn uloimmaiseen kohtaan, juotoskorvakkeita, johtoja tai valmistajan merkintöjä ei oteta huomioon. Moottorin kiinnitys reiät tulee olla 25,0 – 25,4 mm etäisyydellä toisistaan moottorin keskilinjan suhteen.
Staattori:
Staattorin vähimmäispituus on 19,30 mm ja enimmäispituus 21,00 mm. Sisähalkaisijan pitää olla vähintään 12,50 mm ja enintään 16,00 mm. Jos staattori muodostetaan levyjen avulla, täytyy sen kuitenkin olla yhtenäinen. Levyjen tulee olla toisissaan suoraan kiinni, kaikki väliaineet levyjen välissä ovat kiellettyjä. Levyjen paksuus on 0,35 +/- 0,05 mm. Kaikki levyt tulee olla samaa materiaalia.
Käämitys:
Ainoastaan kolmihaaraiset staattorit ovat sallittuja. Käämitysten tulee olla tähti- tai delta-mallisia. Ainoastaan pyöreä kuparijohdin on sallittu. Kierrosmäärää ei ole rajoitettu.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *