Perussäätöä

Rata-auton uusien osien asennuksen jälkeen oli silmiinpistävää, että pyörät harottivat ties mihin suuntiin. Vaikka radalle ei juuri nyt pääsekään käymään, päätin nyt tänä lauantai-iltana laittaa asetukset suurin piirtein kuntoon.

Pyöränkulmista ym. löytyy tietenkin todella paljon materiaalia. Itse tulostin nyt alkuun seuraavat erityisesti Slashia koskevat sivut:

https://traxxas.com/news/slash-spec-racing-guide

Ohje on luotu stock-luokissa Slashilla kilpaileville, mutta on hyvä alustus asiaan.

https://traxxas.com/news/suspension-tuning-guide-part1

Neliosainen dokumentti, jossa on tarkemmin käyty erilaisia säätöjä, myös jousitusta ym.

Kuvasta puuttuu toinen mekaanikonsessioiden yleinen elementti eli kahvikuppi, mutta matkakaiutin näkyy oikeassa kulmassa.

Olen laittanut kaikki autoja koskevat dokumentit omiin mappeihinsa ja sivut muovisiin suojakuoriin, että ohjeita voisi tutkia huonommissakin olosuhteissa. Mielestäni nuo linkkien sisältämät perusohjeet olivat niin hyviä, että lisäsin ne printattuna Slashin kansioon.

Pelkkiin Traxxas-merkin ohjeisiin ei tietenkään tarvitse jumittaa. Oheinen kirja ei paljoa maksanut ja senkin kai saisi joltain nettisivulta tulostettua.

Pyöränkulmien ym. säätöjen teoriaan ei tässä blogissa tarvitse mennä. Joka tapauksessa lähtökohtaisena ongelmana oli, miten tehdä mittaukset edes sinne päin. Astemittaa nyt ei löytynyt, mutta TiltMeter-niminen kännykkäsovellus tuli avuksi.

Toki mittaukset kännykälläkin ovat vähän summittaisia, mutta tyhjää parempi kuitenkin.

Ylläolevassa kuvassa auto on vielä asennuspukin päällä. Tajusin tämän jälkeen laskea auton pöydälle mittauksien ajaksi.

Tiltmeterin käyttöliittymä

Lähtökohta oli mittausten mukaan seuraava:

Item Left Right
Front
Toe In 3.1 ° In 8.0 °
Camber + 5 ° + 5.4 °
Back
Toe In 3.0 ° In 3.0 °
Camber +5 ° + 2.3 °

Tuli muuten käytettyä taulukossa englannin kieltä työelämästä tulevan tottumuksen mukaan. Käytännössä camber-kulmien mittaus oli suhteellisen helppoa. Pyörien suuntauksen mittaaminen oli huomattavasti epämääräisempää, ja meninkin siinä lopulta ihan visuaaliselta pohjalta.

Arvot olivat siis aivan mitä sattuu uusien osien asennuksen jälkeen. Positiivista camber-kulmaa harvemmin haetaan. No säätö on kyllä harvinaisen helppoa. Pienellä “jakoavaimella” säädetään asianmukaisia linkkejä haluttuun suuntaan.

Lopputulos:

Item Left Right
Front
Toe 0 ° 0 °
Camber -1.3 ° -1.3 °
Back
Toe In 3.0 ° In 3.0 °
Camber -1.7 ° -1.7 °

Säädöt ovat toki suuntaa-antavia ja oikeasti olisi hyvä ajaa ratakierroksia, että näkee käyttäytyykö auto nyt yhtään järkevämmin. Lähtökohta oli kuitenkin niin pielessä että varmasti tilanne on nyt parempi. Radalla säätöjä hakiessa kannattaa tehdä yksi pieni muutos kerrallaan ja testata jokainen muutos reilujen kierrosten kera.

Toivottavasti kerkiäisi tässä joku viikonloppupäivä ajelemaan. Olisi kyllä kova motivaatio tähän mutta aikariepu ei valitettavasti meinaa riittää. Hyvä kun musiikkiharrastuksessa saa pysyttyä jotenkin kärryillä. Tilanne varmasti asettuu hiljalleen parempiin uomiin.

T. Mustakorppi

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *