Joust joust, hoki ala-asteen opettaja

Sitä en tiedä mitä hän sillä tarkoitti, mutta tässä kirjoituksessa on jousitusasiaakin.

Tässä on ehtinyt aina välillä puuhastella kaikenlaista RC-autoilun maailmassa. Ensinnäkin hiljattain menin eräänä sunnnuntaina Hakkilaan pitämään oikein ratapäivän. Olin paikalla yhdentoista korvilla ja lähdin kotiin joskus ennen neljää, joten aivan kunnolla tuossa sai ajoa työstää. Perustin varikon tykötarpeineen lähellä olevalle pöydälle.

Huomioi oikealla oleva kompakti työvälo, joka on helposti roudattavissa ja otsalampun ohella hiton hyvä varuste ikänäköiselle.

Hakkilan harjoitusrataa ei tuona viikonloppuna oltu vielä laitettu betonille. Porukkaa riitti ja sehän on hyvä asia, että harrastajia riittää. Pidin aika usein taukoa nuorien kuskien ajotyylien ollessa osittain aika arvaamattomia. Ehjiä kierroksia tuossa ei juurikaan saanut. Olin asentanut MyLaps-ajanottotransponderin Slashiin mutta en kyllä kierrosaikoja nähnyt mistään. Järjestelmä olisi pitänyt buutata ja siihen ei ollut osaamista; ei sitä vieraita vehkeitä viitsi ruveta käynnistelemään, ettei tee vahinkoa. No jos ensi kerralla niitä kierrosaikojakin jo olisi saatavilla. Sanotaan että yksi kierros neljästä oli kohtuullinen, hypytkin onnistuivat. Eihän tässä olekaan paljon harjoitusta alla, marraskuussa kävin viimeksi. Joku ajoi Rustlerilla lukuisia ehjiä kierroksia, näemmä sellainenkin voi olla ihan ratapeli. Muuten kalusto oli kirjavaa, oli buggystä takaveto-Stampedeen. Hengitysmaskia tuli pidettyä koko session ajan päällä eikä tullut hyperventilaatiota tai kuolemaa.

Kotona nypin Slashista minua tympineitä mainostarroja pois ja harrastin valokuvausta.

No sitten olen ruvennut valmistelemaan mm. valaistusta tulevaan Stampeden uuteen koriin. Tästä lisää myöhemmin. Hain kuitenkin Mallikaupasta asianmukaisia maaleja. Ajovaloumpiot maalaan kiiltävällä kromilla ja takalasien linssit läpikuultavalla punaisella. Homma on vielä aika lailla vaiheessa.

Koodausta

Olen joutoaikoina tehnyt seuraavan yksinkertaisen RC-asioihin liittyvän laskurin. Toivottavasti laskelmat menevät oikein, testaamiseen olen panostanut jonkun verran. Käykäähän ihmettelemässä

https://piiatomi.org/rc_calculator

Olisi mukava saada palautetta sivusta, mutta “eivätpähän ole soitelleet”, sanoi Nissinen kesätöistä. Kun on korjattu muutamat bugit niin voisi lähteä mainitsemaan isommin eri foorumeilla.

Joust joust

Eilen ajelin kaksi akullista Stampedellä nurmikolla, lumella ja kurakossa. Voi veljet kun oli hauskaa. Näistä ei jäänyt av-materiaalia todisteeksi. Yhdessä kolarissa katkasin muovisen aurauskepin ja samalla saattoi yksi iskari vähän taittua.

Sain tuon kyllä taitettua takaisin mutta päätin samantien laittaa Stampedeen eri jousituskonfiguraation. Minulla nimittäin on vakiot Slashin jouset, jotka käyvät suoraan tähän toiseen autoon. On etua että Traxxasin autot käyttävät samoja komponentteja! Iskunvaimenninten kanssa säätö on vähän sotkuista puuhaa. Ei siinä mitään vastenmielistä ole kuitenkaan.

Ohessa Slashin vakioiskarit, jotka päätin ottaa käyttöön. Jouset ovat progressiiviset lineaaristen sijaan. En osaa sanoa miten paljon tällä on merkitystä. Progressiivinen rock on mahtavaa musaa mutta progressiivinen verotus vie tuloja.

Homma alkaa jousien ja muiden komponentttien irrottamisella ja vanhojen iskariöljyjen tyhjentämisellä.

Iskunvaimenninöljy valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Yksikkönä on wt tai cst, joiden saloihin ei ole tullut perehdyttyä juuri yhtään. Traxxaseissa on vakiona 30wt öljyä, joka ei käy rata-ajoon mutta on suhteellisen hyvä bäshäykseen isoine hyppyineen. Slashissa minulla on 47.5 wt öljyt jotka ovat toimineet radalla hyvin. Tähän Stampedeen laitoin nyt 37.5 wt öljyä eli bäshäyksen ja mutka-ajon väliltä haettua optimia… Isompi lukema tarkoittaa jäykempää öljyä.

Autonsäätötelineessä on pieni kätevä apu näihin iskarihommiin, osat pysyvät tuossa telineessä pystyssä suhteellisen hyvin. Sitten vain ohjeistuksen mukaisesti täytetään varovasti noin puoleen väliin uutta öljyä, liikutellaan mäntää vähän ja odotetaan kymmenisen minuuttia ilmakuplien katoamista. Sitten öljyä lähes täyteen siten että ylös tulevalle “rakolle” jää hieman tilaa, ja taas varovaista männän liikuttelua ja odottelua. Sitten vain rakko-osa kokonaisuuden sulkevaan korkkiin ja oikeilla jengoilla varovasti kiinni, vähän männän liikuttelua että ylimääräiset öljyt pursuavat ulos ja sitten tiukasti kiinni. Luonnollisesti esim. eteen tulevien iskunvaimentinten pitäisi toimia suht samalla tavalla. Tätä voi testata ottamalla ne käteen vaaka-asentoon ja painamalla mäntä pohjaan. Varren pitäisi palautua 1/3 – 1/2 verran pituudesta itsestään, ja molemmilla iskareilla saman verran.

Laitoin saman tien alumiiniset korkit näihin iskareihin, koska muovinen korkki on yksi heikoista kohdista joka rikkoutuu helposti. Tämä on tärkein päivitys mitä voi näihin vakiona oleviin Ultra shockeihin tehdä. Parempia optioita jousitukseen toki on. Minulla on Slashissa Traxxasin Big Bore-iskarit jotka muuttivat auton käytöstä erittäin suotuiseen suuntaan, vaikka jonkun kritiikin mukaan Big Boret eivät ole paljoa näitä Ulta shockeja parempia. Sitten on paljon parempaa GTR-iskunvaimenninta tarjolla jne. Tällaisessa rälläykseen tarkoitetussa Stampedessa jousien ei tarvitse olla erityisen hyvät. Rata-ajossa asialla on paljon isompi merkitys.

TK

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *